Straipsniai

Kaip atrodo prancūziška vakarienė?

Kaip atrodo prancūziška vakarienė?

Ne paslaptis, kad prancūzų virtuvė yra Unesco saugomas kultūros paveldo objektas. Kiekvienas regionas žavi subtiliomis skonių, aromatų, spalvų ir tekstūrų variacijomis. O Paryžių galėtume pavadinti aukštosios virtuvės ( haute cuisine) sostine.
Jei Paryžiuje nuspręstumėte praleisti keletą dienų, galėtumėte patirti įvairiapusį mėgavimosi gyvenimu ir maistu džiaugsmą. Prancūzams j oie de vivre neįmanomas be gardaus maisto ir bendravimo dalinantis juo. Šįkart mes pasinersime į prancūziškos vakarienės malonumus.

Prancūziškos vakarienės etiketas

Persikelkime į prancūzų o ir visų kultūrinių patirčių siekiančių turistų taip mėgstamą ritualą vakarieniauti restorane. Verta pastebėti, jog t radiciškai prancūzai vakarieniauja ilgiau, nei vakariečiai valgo visus tris kartus per dieną drauge sudėjus, t.y. kiek daugiau nei dvi valandas. Verta žinoti, jog įprastai Prancūzijoje vakarieniaujama nuo aštuntos valandos vakaro, todėl dažnas restoranas atidaromas vakarienei ne anksčiau nei pusė aštuonių. Bet kuriuo atveju, paskambinus rezervuoti stalelio, būsite informuoti, jei restoranas bus atidaromas vėliau, nei planavote pradėti vakarienę. Vakarieniaujant paisoma etiketo taisyklių, kurioms teikiama didelė reikšmė prancūziškame restorane: gėrimų derinimas prie patiekalų, produktų parinkimas pagal sezoniškumą, kad jie būtų kuo įmanoma šviežesni, trijų patiekalų seka: užkandis ( entree) , pagrindinis patiekalas ( plat principal) , desertas ( dessert) , kuriam paprastai patiekiamas sūris arba švieži vaisiai, bei prancūziška bagetė, kuri skirta pasimėgauti padažais lėkštėje.

Reikia atkreipti dėmesį, jog Prancūzijoje tradicinę virtuvę pakeitė naujoji virtuvė, vadinama nouvelle cuisine. Dėmesys teikiamas ne kiekybei bet kokybei, skoniui, originalumui ir pateikimui.

Vakarienės eiga

Atvykus į restoraną padavėjas maloniai pakvies prie rezervuoto staliuko ir įteikęs dienos bei pagrindinį meniu ( menu du jour bei a la carte) pasiūlys tradicinio aperityvo arba supažindins su vyno korta.
Verta paminėti, jog aukštesnės klasės restoranuose Prancūzijoje Jums bus pasiūlytas gurmaniškas ( gourmet ) meniu, kuris pradedamas aperityvu bei apetitą žadinančiais užkandžiais, prancūzų vadinamais amuse-bouche . Įdomu tai, jog skirtinguose Prancūzijos regionuose būdingi saviti aperityvai: Cremant (putojantis vynas) rytinėje Prancūzijoje, Pastis (anyžių skonio alkoholinis gėrimas) pietuose ir kaip dera Champagne’ės regione Jums bus pasiūlyta šampano. Gerame restorane galite mėgautis keturių ar penkių dalių vakariene. Vakaro meniu gali atspindėti tam tikrą regioną, derliaus nuėmimo ar kitas būdingas gastronomijos šventes.

Be ko neapsieis klasikinio prancūzų restorano meniu - tai f oie gras, confit de canard arba filet de canard. Prancūzai šimtmečius gamino antį ir turi daugybę receptų skirtingiems patiekalams iš anties paruošti. Žinoma, skirtingus regionus atspindinčiame meniu aptiksite ir tokių prancūzų delikatesų kaip varlių kojelės ( cuisses de grenouilles) , sraigės ( escargot) , baltajame vyne arba aluje virtos svogūnų sriubos (pagal pietų arba šiaurės regionų tradicijas). Jautiena burgundiškai ( beouf Bourguignon) ar jūros gėrybės bus taip pat gurmano gomurio vertas pasirinkimas. Kiekvienas restoranas paprastai turi šefo rekomenduojamus patiekalus. Tad verta išbandyti būtent juos.

Desertui nuostabiai derės prancūzų mėgstami sūriai, įvairių tekstūrų vaisiai ir uogos, šerbetai. Kanelės, tradicinis obuolių pyragas (t arte tatin) ar pudingas yra labiau mėgstamas šventinių vakarienių pasirinkimas.
Kava arba digestyvu ( digestif - mažiausiai 35% alkoholio turintis gėrimas) galite mėgautis baigus vakarienę. Prancūzijoje digestyvas yra tikras gurmaniškas ritualas, kuriam paprastai patiekiamas aukščiausios kokybės armanjakas, kalvadosas arba konjakas. Tai pripildys Jūsų gomurį vaiskiomis natomis ir užbaigs vakarienę pilnatvės pojūčiu, kurio be abejonės nebūtų be puikios kompanijos ir malonios atmosferos restorane.

Post Scriptum
Būdami Paryžiuje, arba čia pat Vilniuje, darykite taip, kaip daro dauguma paryžiečių - vakarieniaukite restoranuose! Bet jei bent vakarą liksite namuose, nepraleiskite progos pasigaminti prancūzišką vakarienę. Aplankykite mažus turgelius Paryžiaus gatvėse, kuriuose gausu ūkininkų išaugintų daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų produktų. Nepamirškite bagetės, sūrio bei vyno. Ir Jūsų vakarienė bus nepamirštama!

Laura Varnauskaitė

Pokalbis apie šeimos pusryčius

 

Ar dažnai su šeima pusryčiaujate kartu? Apmaudu, kad šiuolaikiniame pasaulyje šeimos nariai daugiausia laiko praleidžia atskirai. Net ir suėjus šeimai po mokyklos ir darbo, vaikai dažniausiai būna įsisukę virtualiuose mokyklos draugų rateliuose, o tėvai paskendę darbo problemose. Susėdimas prie bendro stalo sujungia šeimos narius. Statistika rodo, kad vaikai, pusryčiaujantys kartu su tėvais, išsaugo teigiamą požiūrį į savo ateitį. Be to, vaikai priparanta laisviau bendrauti su suaugusiais, visai šeimai prie vieno stalo valgant kartu.

 

Šeimos pusryčiai ne namie, gal ir netikėtai, šiandieniniame komercializuotame pasaulyje gali tapti reta ir įdomia šeimyninio gyvenimo akimirka. Pusryčiaudami ne namie, šiek tiek atsiribojame nuo kasdienės rutinos. Tačiau, prie stalo visi susėda su skirtingais rūpesčiais, tad ką daryti susėdus? Mūsų šeimoje jau seniai gyvuoja tradicija bent kelis kartus per savaitę nuėjus į užkandinę ar restoranėlį ir laukiant gaminamo maisto, aptarti kartu pasirinktą visiems aktualų klausimą.

 

Gal pradžioje pasirodys ir nepatogu, bet išsilukštenus iš inertiško kasdienio pasaulio, padėjus telefoną į šalį ir pabandžius nuoširdžiai padiskutuoti visiems svarbią temą, šeima atgyja ir vėl pasidaro reikšmiga vieta, kur kiekvienas pasijunta artimųjų rate. Net jei bendro klausimo nepavyksta surasti, pradedame nuo klausimo, ar mūsų šeima susvetimėjo ir nebeturi bendrų temų. Tuomet klausiame, kaip tai nutiko ir kaip galėtume pataisyti tokią padėtį. Žodžiu, klausimas visuomet atsiras.

 

Taip pat restoranėlyje atspausdinome korteles su dažniausiai aptariamais klausimais. Kol virtuvėje pluša šefai, šeima dalinasi savo samprotavimais apie tai, kas yra tobulas draugas, kas yra meilė, ar vaikams išmintinga klausyti vyresnių ir panašius dalykus. Prakalbinti atžalas nesunku, tereikia parodyti, kad jų nuomonė yra svarbi, išklausykite vaikus ir atsakykite į jų klausimus. Parodykite, kad juos suprantate. Taip vaikai ir pradeda jaustis svarbūs, pilnaverčiai ir atskingi šeimos bei visuomenės nariai.

 

Pirmi žingsniai gali būt ir nejaukūs, bet klausimai užveda ant teisingo kelio. Pokalbiai ir žaidimai sustiprina buvimo kartu jausmą. Užtrunka neilgai, tik kol maistas pagaminamas, bet šeima lieka įkvėpta bendrų įspūdžių, kurie ir kuria taip reikalingus ryšius. Šeima yra vienintėlė vieta, kur kiekvienas žmogus yra nepamainomas. Tad draugiški ir skanūs pusryčiai, suteikia ne tik fizinių, bet ir dvasinių jėgų.

 

Pusryčiai taip pat gali tapti trumpomis kelionėmis, tradicinį ryto maistą praturtinant vis kitos šalies virtuvės patiekalu. Vieną savaitgalį leidžiame Prancūzijoje, skanaudami raguolius ir kiaušinius à la Benedick, kitą – Kanadoje, ragaudami klevų sirupu aplietus blynelius. Gerų šeimyninių pusryčių!

 

Lebonjour restoranėlio komanda :)